Wat is het verschil tussen een freelance, interim- en projectverpleegkundige?

freelance projectverpleegkundige

Wie kan het nog volgen in de zorgsector? Alles zit in een stroomversnelling. Elke week of maand worden we wel gebombardeerd met nieuwe termen: De basisverpleegkundige, De praktijk-assistent, BelRai en… de freelancer.

Er bestaan nog steeds veel misvattingen over freelancers binnen de zorgsector. Afhankelijk van individuele ervaringen kreeg de term al goeie en slechte bijklanken. De oorzaak is dat het voor veel zorgorganisaties nog steeds niet echt duidelijk is wat ze moeten aanvangen met deze freelancers.

Zelfstandig statuut

Daarvoor moeten we terug naar de kern: elke freelancer is een zelfstandige. Het zou je verwonderen hoe vaak dit nog geen vanzelfsprekendheid is als er gesproken wordt over freelancers.

Dit komt vooral door de verschillende interim- en uitzendkantoren die werken met “freelancers”. Zelfstandigen staan in principe zelf in voor nieuwe opdrachten, administratie, facturatie… Door in onderaanneming te werken voor een uitzendkantoor kunnen ze deze zaken gedeeltelijk uit handen geven.

In de praktijk werken zij echter niet veel anders dan een klassieke interim- of projectverpleegkundige. Sommige uitzendkantoren halen het zelfstandige statuut zelfs aan bij Vlaamse woonzorgcentra om zo de indruk te geven dat deze zelfstandigen gefinancierd kunnen worden met de subsidies basiszorg. Jammer genoeg is dit niet het geval. De voorwaarde is immers dat de samenwerking rechtstreeks tussen de zorginstellingen en zelfstandige loopt, wat bij uitzendkantoren dus niet het geval is.

Lees ook: Waarom zou ik freelance verpleegkundige worden?

De “vrije” freelancers

Maar de “vrije” freelancers komen dus in principe zelf op de deur van je zorginstelling kloppen als ze een nieuwe opdracht zoeken. Maar waarom zou je als zorginstelling hiervoor moeten kiezen in plaats van een interim- of projectverpleegkundige?

Bij zelfstandigen is er geen sprake van een arbeidsreglement, loon of ziekteverlof maar over samenwerkingscontracten, (uur)tarieven en ziekteverzekeringen. Er zijn geen wacht- of rusttijden tussen shiften, geen overuren, geen tellertjes, geen 7u36… Elke vorm van samenwerken is dus mogelijk zolang beide partijen akkoord gaan.

Daarnaast geldt bij zelfstandigen: een dag niet gewerkt is een dag niet betaald. Het zal je dus niet verwonderen dat het ziekteverzuim bij zelfstandigen een heel stuk lager is. Werken met freelancers kan voor veel zorginstellingen dus veel flexibiliteit en continuïteit met zich meebrengen. Iets wat we in de zorgsector wel kunnen gebruiken.

Lees ook: 5 verzekeringen die je als zelfstandige verpleeg- of zorgkundige best neemt.

Een goeie samenwerkingsovereenkomst is goud waard

Maar een slechte samenwerkingsovereenkomst is vaak de reden waarom samenwerkingen tussen freelancers en zorginstelling uiteindelijk toch spaak lopen. Sommige modaliteiten van de samenwerking worden vaak niet of te vaag omschreven. Zolang er een minnelijke ingesteldheid is tussen beide partijen loopt alles goed. Maar zodra er een onenigheid is, zal er steeds als stok achter de deur gekeken worden naar wat er in de samenwerkingsovereenkomst omschreven staat.

Daarom raden we iedere freelancer en zorginstelling aan om minstens volgende zaken in een samenwerkingsovereenkomst te laten opnemen:

  • De looptijd van de overeenkomst (start- en einddatum)
  • Het gemiddeld aantal uren die per periode (week, maand, kwartaal) gewerkt zal worden
  • Het uurtarief (is het een “vast” uurtarief of werk je met toeslagen voor bv. weekendwerk?)
  • Hoe de planning in onderling overleg vastgelegd zal worden en tegen wanneer.
  • Verdeling van eventuele weekenddiensten (bv. 1 op 2), gesplitste diensten (bv. max 5 per maand) of andere specifieke wensen (bv. steeds vrij op maandagen.
  • Plaats van de opdracht.

Op deze manier zijn afspraken en verwachtingen duidelijk. Moest een samenwerking heel moeilijk lopen en één van de partijen voldoet pertinent niet aan één van de vastgelegde afspraken, dan is dit voldoende om eenzijdig de samenwerkingsovereenkomst te beëindigen.

Lees ook: Hoe word je freelance verpleegkundige?


CareSquare ondersteunt freelance verpleegkundigen zowel met advies als met ons innovatief platform, waarmee je eenvoudig nieuwe opdrachten vindt en administratie bijhoudt. Neem contact met ons op voor meer informatie.