Waarom zou ik freelance verpleegkundige worden?

Hoe wordt ik zelfstandig freelance verpleegkundige

Freelance werk zit in de lift. Maar waarom zou je eigenlijk freelance verpleegkundige worden? We nemen de vele voordelen (en ook nadelen) even onder de loep.

Vrijheid & Variatie

Een van de grootste voordelen als freelancer is dat je vrijheid hebt. Omdat je niet gebonden bent aan arbeidsreglementering kies je zelf hoeveel en wanneer je werkt. Als werknemer ben je gebonden aan sociale reglementen die doorheen de jaren via cao's, vaak met goede bedoelingen, zijn bekomen. Maar deze reglementering hebben ook een beperkende werking op werknemers.

Zo kan je soms geen vroege dienst werken na een late dienst wegens wettelijke rusttijden. Of kan je maar maximum 24 verlofdagen opnemen. Als freelancer kies je zelf hoe je werkt. Een maand niet werken? Dat kan. Op dezelfde dag een vroege dienst werken en 's avonds nog beginnen aan een nachtshift? Dat kan. Er zijn dus minder beperkingen en je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je werkt.

Je kan voltijds maar evenzeer deeltijds aan de slag als freelancer. Heb je reeds een vaste job die je niet snel wil opgeven? Dan kan je eenvoudig enkele uurtjes per maand bijverdienen als freelancer. Zo blijft je jobinhoud gevarieerd maar los je ook een deel van de structurele tekorten op. Wist je trouwen sdat, als 10% van alle verpleeg- en zorgkundigen in België elke maand 20 uur bijwerken, de structurele tekorten voor 50% opgelost zijn?

Verloning

Maar hoeveel verdien je nu als freelancer? We willen graag een vergelijking maken maar er zijn veel factoren die het loon als freelancer bepalen. Vooreerst bepalen je diploma en anciënniteit hoeveel je kan aanrekenen. Als zelfstandige heb je daarna nog de keuze wat je allemaal in kosten wil en kan steken: een auto, bureau, materiaal,... Daarnaast heeft de rechtsvorm die je als freelancer kiest ook invloed op hoe je belast zal worden. In onze berekeningen stellen we dat je in normale omstandigheden minstens 30% meer kan verdienen dan in loonverband.

Veel werk(zekerheid)?

Nu we twee belangrijke voordelen hebben besproken, moeten we ook het misschien wel grootste nadeel van freelance werken bespreken: werkzekerheid. Als freelancer moet je bij het einde van een opdracht steeds opnieuw op zoek gaan naar nieuwe opdrachten. De kans bestaat dus dat je soms een periode geen opdrachten hebt en dus ook geen inkomen. Ook het actief zoeken naar nieuwe opdrachten is niet eenvoudig en tijdconsumerend.

Als je dan een nieuwe opdracht vindt, moet je ook onderhandelen over de voorwaarden die je in het contract laat opnemen: Welke prijs spreek je af? Wat zijn de modaliteiten? En hoe zit het met beroepsgeheim? Het is niet eenvoudig om een sluitend contract op te stellen.

In tegenstelling tot een verpleegkundige in loonverband die elke maand 'automatisch' zijn of haar loon gestort krijgt, moet je als zelfstandige zelf instaan voor het bijhouden van je prestaties, opstellen van facturen en boekhouding bijhouden. Ook dit neemt zijn tijd in beslag en is één van de nadelen van freelance werk.

Onze oplossingen

Nu je een overzicht hebt van de belangrijkste voordelen en nadelen als freelancer, willen we je graag onze oplossingen meegeven. CareSquare heeft verschillende samenwerkingsovereenkomsten met organisaties in de zorgsector waardoor je als freelancer altijd zicht hebt op onze openstaande opdrachten. Hierdoor is de kans dat je een lange periode zonder opdracht valt, aanzienlijk kleiner.

Wij werken met vaste contracten en marktconforme prijzen die we baseren op anciënniteit. We bieden daarnaast onze eigen timesheets aan die je als freelancer kan gebruiken en staan in voor de validatie van die timesheets. Wij stellen voor jou de facturen op, gebaseerd op de timesheets die je invulde. We houden zelf na het beëindigen van opdrachten alles ter beschikking op onze webapplicatie. Zo blijf je een mooi overzicht houden van al je contracten, timesheets en facturen. Hierdoor is je boekhouding veel eenvoudiger bij te houden.

Bekijk zeker ons overzicht met alle voordelen als freelancer bij CareSquare.

Download nu ook onze gratis  startersgids voor freelance verpleegkundigen.

Het ultieme hulpmiddel voor een succesvolle start als freelance verpleegkundige.

Download gratis gids

gratis gids om zelfstandige freelance verpleegkundige te worden.