‘Work-lifebalans’ is een alomtegenwoordig begrip geworden in onze samenleving. Hoe komt dit? Is het wel te bereiken? En hoe situeert het begrip zich tegenover de zorgsector?
Uitbesteden van zorgtaken
Omdat het zorgwerk al snel te veel wordt in een huishouden met tweeverdieners, besteden we deze uit naar andere sectoren zoals poetsdiensten, kinderopvang en woonzorgcentra.
Echter, door de hoge werkdruk en het feit dat bepaalde van deze zorgberoepen slecht betaald worden, is er een grote schaarste aan personeel in deze sectoren op de arbeidsmarkt.
De zorgsector is nochtans een essentieel onderdeel van het leven als we willen dat vrouwen meer tijd aan betaalde arbeid spenderen.
Work-lifebalans bij zorg- en verpleegkundigen?
Het fenomeen rond work-lifebalans lijkt zich volgens de maatschappij enkel te situeren bij ‘hoger geschoolden met een kantoorjob’.
Maar wat met de uitgebluste verpleegkundige die haar veeleisende job niet langer volhoudt? Of de zorgkundige die het zorgwerk dat thuis nog op hem staat te wachten niet meer ziet zitten?
Er wordt bij deze beroepen vaak zelf niet gesproken over work-lifebalans, want: ‘Verpleegkundige zijn is toch je roeping?’
Maar waar velen geen rekening mee houden is de hoge werkdruk en vele overuren door personeelstekorten, de nood om frequent bij te scholen in een steeds veranderende sector en de onregelmatige werkuren.
Dit alles legt een enorme druk op zorg- en verpleegkundigen, zowel op privé- als op werkvlak.
Een maatschappelijke uitdaging
Wanneer men het over ‘work/life-balance’ heeft, gaat men daarbij steeds terug naar het individueel niveau. Het is het individu dat aan zichzelf dient te werken zodat deze een goede work-lifebalans voor elkaar krijgt door bijvoorbeeld te mediteren, sporten, vroeger op te staan….
Maar wat met ons klimaat, het schoolbeleid, kinderopvang en de zorgsector die onder druk staat? Dit in combinatie met de zorgen en verantwoordelijkheden die bij een huishouden en gezinsleven horen, is een belangrijke maatschappelijke kwestie die een grote impact heeft op de mentale druk die burgers, en zorgverleners in het bijzonder, ervaren.
Onze rol
Bij CareSquare zijn we ons bewust van het belang van autonomie en zelfregie voor zorgverleners. Dankzij ons platform kunnen zorgprofessionals werk en privé beter op elkaar afstemmen door volledig zelf hun eigen agenda te maken.
Ook nemen wij alle administratie voor onze rekening. Zo is er voldoende tijd voor eventuele zorgtaken, ontspanning en zelfontwikkeling.
Daarnaast beseffen we dat kwalitatieve en flexibele zorg alleen kan samengaan indien er een correcte verloning tegenover staat en geven daarom onze freelancers de kans om zelf hun uurtarief te bepalen.
Tenslotte pleiten we voor voldoende financiële steun en een kwaliteitsvolle structurele basis voor de uitbouw van de zorgsector vanuit de overheid.
Eens de randfactoren voor een beter klimaat in de zorgsector vervuld zijn, dan pas zouden we moeten kijken wat er kan verbeteren op individueel niveau. Zorg en ‘zorgen voor’ is dan ook steeds een én-én verhaal, zowel binnen als buiten de muren van de zorgsector. En dat kan alleen verwezenlijkt worden wanneer iedereen hier mee zijn schouders onder zet.