Freelance verpleegkundigen blijven inzetbaar in Vlaamse Woonzorgcentra tot minstens eind 2026

financiering freelancers vlaamse woonzorgcentra

Deze maand kondigde het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid een nieuw besluit (omzendbrief) aan waarbij de financiering van de inzet van zelfstandig verpleegkundigen en zorgkundigen in Vlaamse Woonzorgcentra verlengd wordt tot 31/12/2026.

Er gaan veel geruchten rond dat freelance verpleegkundigen en zorgkundigen binnenkort niet meer ingezet zouden kunnen worden in de zorgsector. Dit is niet correct. Met deze beslissing kunnen Vlaamse Woonzorgcentra de inzet van zelfstandig verpleegkundigen blijven financieren met subsidies.

De voorwaarde is wel dat er een rechtstreekse ondernemingsovereenkomst is met het woonzorgcentrum. Hierdoor zijn freelancers, die wel werken als zelfstandige, maar via interimkantoren sinds 1 januari (2023) niet meer te financieren. Freelancers die werken met dergelijke kantoren zullen merken dat er steeds minder interesse is bij Vlaamse woonzorgcentra om hen in te zetten.

Freelancers die via CareSquare werken in Vlaamse woonzorgcentra werken wel met een rechtstreeks ondernemingscontract waardoor de inzet van freelancers voor hen wel nog betaalbaar is.

Het verschil tussen een freelancer, interim- en projectverpleegkundige? Lees het hier.