Eénmanszaak of vennootschap: Wat kies ik het best als freelance verpleegkundige?

freelance vennootschap eenmanzaak

Wanneer je wil beginnen als freelance zorg- of verpleegkundige, kom je al snel voor de keuze te staan: start je een éénmanszaak of een vennootschap? Het is begrijpelijk dat je twijfels hebt, want de beste keuze hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van je bedrijf, de aard van je activiteit(en) en je persoonlijke voorkeuren en doelen.

Om je te helpen bij deze beslissing, zetten we hier de belangrijkste verschillen tussen een éénmanszaak en een vennootschap op een rijtje.

 1. Eigenaar:
  • Éénmanszaak: Hier ben jij als ondernemer de enige eigenaar. Je hebt de volledige controle over alle beslissingen en activiteiten, en je ontvangt ook alle winst.
  • Vennootschap: In een vennootschap kunnen er meerdere eigenaren zijn, bekend als vennoten. De verantwoordelijkheid, besluitvorming en winst wordt gedeeld.
 2. Aansprakelijkheid:
  • Éénmanszaak: Als eigenaar ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden en verplichtingen van je bedrijf. Dit betekent dat je persoonlijke bezittingen kunnen worden gebruikt om zakelijke schulden af te betalen.
  • Vennootschap: De aansprakelijkheid is meestal beperkt tot de inbreng van de vennoten. Dit betekent dat je persoonlijke bezittingen over het algemeen beschermd zijn tegen zakelijke schulden.
 3. Belastingen:
  • Éénmanszaak: De winst van het bedrijf wordt belast zoals het persoonlijk inkomen van de eigenaar. Dit wordt inkomstenbelasting genoemd. Afhankelijk van je inkomsten, betaal je al snel meer belastingen dan in een vennootschap.
  • Vennootschap: De winst wordt belast als vennootschapsbelasting. Over het algemeen zijn de vennootschapsbelastingen lager dan bij een éénmanszaak. Wanneer jij of één van je vennoten winst of loon uitkeren naar zichzelf, dan wordt dit ook belast in de persoonsbelasting.
 4. Formele vereisten:
  • Éénmanszaak: Over het algemeen zijn er minder formele vereisten en administratieve lasten. Je hebt te maken met beperkte boekhouding en administratieve verplichtingen.
  • Vennootschap: Een vennootschap brengt meer formele vereisten met zich mee, waaronder vaak de noodzaak van een financieel plan. Ook zijn er uitgebreidere boekhoudkundige en administratieve verplichtingen.

Wat moet ik nu kiezen als ik start als freelancer?

Het starten als éénmanszaak is vaak de eerste stap voor velen die zelfstandig willen werken. Het is bovendien gemakkelijker om van een éénmanszaak over te stappen naar een vennootschap dan andersom. Een extra voordeel is dat een éénmanszaak een flexibele rechtsvorm is met weinig regels en lage opstartkosten.

Waarom dan toch kiezen voor een vennootschap?

Aan de andere kant is het inbrengen van kosten zoals kantoorbenodigdheden, reiskosten, marketing of (medisch) materiaal vaak iets gunstiger bij een vennootschap en geniet je ook van de lagere vennootschapsbelasting. Dit samen zorgt ervoor dat een vennootschap interessanter wordt naarmate je meer verdient als zelfstandige.

Denk goed na over deze beslissing, het is namelijk een belangrijke eerste stap in het proces naar zelfstandig ondernemerschap. Hoe dan ook is het verstandig om professioneel advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een boekhouder of ondernemingsloket, om de beste keuze te maken op basis van jouw specifieke situatie.

 

Download nu ook onze gratis  startersgids voor freelance verpleegkundigen.

Het ultieme hulpmiddel voor een succesvolle start als freelance verpleegkundige.

Download gratis gids

gratis gids om zelfstandige freelance verpleegkundige te worden.